Bebeklerde sivilce (veya eritema toksikum), genellikle yaşamın ilk birkaç ayında bebeklerin yanaklarında gelişen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır.
Bebeklerde sivilcenin ana belirtisi, bebeğinizin cildinde küçük, kabarık noktalar bulunan kırmızı, lekeli bir döküntüdür. Bebeklerin genellikle yüzlerinde, genellikle yanaklarında, burnunda ve alınlarında lekeler olur, ancak sivilceler vücutlarında da görülebilir; bebeğinizin boynunda, sırtında veya göğsünde lekeler fark edebilirsiniz.
Çoğu durumda sivilce tedavi gerektirmeden kendi kendine düzelir.
Doktorlar bebeklerde bu cilt sorununun neden ortaya çıktığını kesin olarak bilmiyorlar ancak teorilerden biri, plasenta ve anne sütü yoluyla anneden bebeğe geçen hormonların buna neden olabileceği yönünde. Bu hormonlar yağ bezlerini kötüleştirerek sivilcelerin çıkmasına neden olabiliyor.
Pürüzlü kumaşlar aynı zamanda yüzdeki kusmuk veya tükürük sivilceleri de tahriş edebilir. Bu durum bazen doğumda mevcut olabilir, ancak çoğu durumda iki ila dört hafta içinde gelişir. Sivilce bebeğinizin rahatsız olmasına neden olmaz ve her ne kadar endişe verici görünse de endişelenmemeye çalışın çünkü bebeğinizin genel sağlığını etkilemez.
Normalde bebeğin bu durumu herhangi bir özel tedavi gerektirmez çünkü genellikle üç ila dört ay içinde kendi kendine düzelir. Eğer iyileşmiyorsa ya da siyah noktalara, irin dolu kabarcıklara ya da iltihaplı görünüme dönüştüğünü fark ederseniz doktorunuza danışmanız önemlidir.
Tanımlama bilgilerini; sitemizin doğru şekilde çalışmasını sağlamak, içerikleri ve reklamları kişiselleştirmek, sosyal medya özellikleri sunmak ve site trafiğimizi analiz etmek için kullanıyoruz. Aynı zamanda site kullanımınızla ilgili bilgileri; sosyal medya, reklamcılık ve analiz ortaklarımızla paylaşıyoruz.