Hamileliğiniz için tebrikler! Hamileliğin ilk haftaları önemli bir dönemdir ve bu ilk üç aylık dönemde pek çok şey gerçekleşir. Hamileliğin başlangıcından doğuma kadar vücudunuz, duygularınız ve hayatınız değişecek ve bu tamamen normaldir. Östrojen ve progesteron gibi hamilelik hormonları duygularınızı altüst edebilir ve özellikle ilk 12 haftada size iniş ve çıkışların karışımını yaşatabilir.
Doğum öncesi beslenme hakkındaki bilgilere ve göz önünde bulundurmanız gereken diğer ipuçlarına ek olarak, vücudunuzun geçirmekte olabileceği bazı değişiklikler şunlardır:
Yorgunluk: Vücudunuz hem sizi hem de bebeğinizi desteklemek için çok daha fazla enerji kullanıyor, bu nedenle kendinizi normalden daha yorgun hissedebilirsiniz. Vücudunuzu dinleyin, bol bol şekerleme yapın ve dinlenin, çeşitli ve besleyici bir diyetle enerji seviyenizi yüksek tutmaya çalışın.
Göğüsler: Vücudunuzdaki hormonal değişiklikler göğüslerinizin hassaslaşmasına, ağrımasına yol açabilir ve bu değişen hormonlarınızın ve vücudunuzun, süt kanallarınızı bebeğinizi beslemek için hazırlamasının bir sonucudur. Kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olmak için, değişen göğüslerinize uyum sağlayacak yeni iç çamaşırları denemenizde fayda var.
Kanama: Kadınların dörtte biri bu aşamada hafif kanama yaşar. Bu lekelenme olarak bilinir ve döllenmiş embriyonun rahime yerleşmesinin bir işareti olabilir. Bu genellikle endişelenecek bir durum değildir; ancak kanama bazen daha ciddi bir durumun işareti olabileceğinden, sizin ve bebeğinizin sağlıklı olduğundan emin olmak için bir doktor tarafından kontrol edilmeniz önemlidir.
Kabızlık: Progesteron adı verilen hormonun yüksek düzeyde olması nedeniyle yiyeceklerin ince bağırsaklardaki hareketi yavaşlar.Kabızlığın bir başka nedeni de vücudunuzun doğum öncesi vitaminlerden aldığı ekstra demirin şişkinlik hissetmenize neden olmasıdır. Bu duyguyu azaltmaya yardımcı olmak için bol miktarda sıvı, tahıl, meyve ve sebze gibi yiyeceklerle lif alımınızı artırın.
Sabah bulantısı: Hamileliğin erken dönemlerinde bulantı ve kusma çok yaygındır. Sizi günün veya gecenin herhangi bir saatinde etkileyebilir. Genellikle hamileliğinizin 16-20. haftalarına kadar düzelir. Bazı kadınlar daha şiddetli sabah bulantıları yaşar ve uzman tedavisi gerekebilir.
Tanımlama bilgilerini; sitemizin doğru şekilde çalışmasını sağlamak, içerikleri ve reklamları kişiselleştirmek, sosyal medya özellikleri sunmak ve site trafiğimizi analiz etmek için kullanıyoruz. Aynı zamanda site kullanımınızla ilgili bilgileri; sosyal medya, reklamcılık ve analiz ortaklarımızla paylaşıyoruz.